Interesują Cię tak zwane klasyki kuchni azjatyckiej? W naszym menu znajdziesz wiele takich właśnie pozycji. To dania, których historia często sięga dalekiej przeszłości – dzięki nim możesz dowiedzieć się, czym charakteryzuje się kuchnia Wietnamu i Tajlandii. Poznasz ciekawe składniki, a także połączenia różnych smaków i aromatów. Sprawdź zatem, jakie dania klasyczne znajdziesz w menu restauracji Wi-Taj.
Kuchnia azjatycka w najlepszym wydaniu – menu dla każdego
Klasyczne potrawy wietnamskie i tajskie pozwalają poczuć lata tradycji – zarówno w smaku, jak i prezentacji posiłków. Jeśli więc zależy Ci na tym, aby odkryć tajniki kuchni azjatyckiej, tego typu potrawy wydają się zdecydowanie najlepszym wyborem. Zwłaszcza że przygotowywane są przez doświadczonych kucharzy, którzy doskonale wiedzą, co zrobić, by we właściwy sposób zaprezentować tego typu dania.
PAD THAI – klasyka w najlepszym wykonaniu w restauracji Wi-Taj
Niezwykle popularna potrawa, którą polecić możemy każdej osobie chcącej zapoznać się z klasykami kuchni tajskiej. Pad thai przygotowywane jest z makaronu ryżowego, smażonego z wybranym dodatkiem. Od Ciebie zależy, czy będzie wołowina, kurczak, tofu, czy może krewetki black tiger.

Do tego dochodzą jeszcze następujące składniki: jajko, kiełki, kolendra, a także sos tamaryndowy z orzechami. Całość tworzy niesamowite połączenie smaków, aromatów i kolorów!
THAI CURRY – różne kolory i smaki!
Kolejna obowiązkowa pozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej. Tajskie curry występuje w trzech kolorach. W restauracji Wi-Taj zamówisz:
- żółte curry z pastą wyróżniającą się łagodnym smakiem,
- czerwone curry, nieco pikantniejsze, ponieważ powstaje z dodatkiem czerwonego chili,
- zielone curry – wersja najostrzejsza z zielonymi papryczkami chili.

Wybór typu i koloru pasty to jednak nie wszystko. Thai curry podajemy bowiem w wersji mięsnej, rybnej i wegańskiej. Za każdym razem na talerzu pojawia się też bambus, brokuł, szalotka, fasolka, marchewka, kapusta pak choi oraz pieczarki.
PAK CHOI – delikatna kapusta z Tajlandii
A skoro o kapuście była mowa, pora na przedstawienie dania, w którym jest ona najważniejszym elementem! Smażymy ją wraz z wybranym przez Ciebie dodatkiem, a także z czosnkiem, sosem ostrygowym i grzybami shitake.

Całość tworzy delikatne, aromatyczne danie, które doskonale odzwierciedla charakterystykę kuchni azjatyckiej.
DO BET XAO – wybierz swój dodatek
Prosta, ale pyszna potrawa, która składa się ze smażonej wołowiny, kurczaka, tofu lub krewetek black tiger podanych z cebulą, grzybami shitake, fasolką i odrobiną czosnku. Danie uzupełni aromatyczny sos ostrygowy, który podbija smak użytych składników.

Jest to jeden z tych klasyków, które powinny przemówić do każdego – niezależnie od dotychczasowych doświadczeń z kuchnią azjatycką.
UDON XAO – spróbuj makaronu udon w Wi-Taj!
Pszeniczny makaron udon ceniony jest za charakterystyczny smak, którego nie da się porównać ze standardowymi makaronami wykorzystywanymi w kuchni polskiej. Tym bardziej że podawany jest w towarzystwie wyrazistych składników, między innymi sosu sojowego, czosnku, warzyw i oleju sezamowego.

Danie uzupełniają pieczarki, grzyby shitake i wybrany przez Ciebie składnik. Podobnie jak wiele innych potraw tajskich i wietnamskich, Udon Xao występuje w wersjach mięsnych, rybnych i wegańskich.
MIEN XAO – makaron sojowy z dodatkami
Pozostajemy przy makaronach, tym razem jednak skupimy się na makaronie sojowym, podawany w specjalnym, ceramicznym garnuszku, w którym lądują również: kiełki fasoli mung, grzyby mun i shitake, kalarepa, szczypiorek, jajko i sos rybny. Do tego dochodzi wybrany dodatek oraz kolendra.

Jeżeli zależy Ci na potrawie o pełnym, wyrazistym smaku, Men Xao okaże się doskonałym wyborem.
COM TAY CAM – pyszny ryż jaśminowy
Na koniec danie z ryżem jaśminowym dopełnionym wieloma dodatkami – od warzyw, po grzyby i sos rybny. Co ważne, potrawę serwujemy z ceglanym garnuszku, z dodatkiem krewetek blach tiger, luzowanej kaczki, kurczaka lub warzyw. Wybór należy do Ciebie.

Klasyki kuchni tajskiej i wietnamskiej to dania, dzięki którym w najlepszy możliwy sposób poczujesz specyfikę potraw z tamtego regionu. To wręcz pozycje obowiązkowe dla wszystkich osób chcących dowiedzieć się, czym jest kuchnia azjatycka i dlaczego ma ona tylu miłośników na całym świecie. Nie czekaj i już teraz zarezerwuj stolik w restauracji Wi-Taj w Warszawie!
