Wi-Taj – restauracja wietnamska i tajska

W szerokim menu, jakie oferuje kuchnia azjatycka, dania mięsne zajmują istotną pozycję. Przygotowywane są one z wieloma dodatkami, ziołami i przyprawami, co sprawia, że zapewniają mocno zróżnicowane doznania smakowe. Chcesz je poznać? Odwiedź restaurację Wi-Taj w Warszawie! Poniżej prezentujemy nasze propozycje.

Tajskie i wietnamskie dania mięsne – co warto zjeść?

Jeśli zastanawiasz się, z jakiego mięsa powstają popularne potrawy azjatyckie, wskazać musimy przede wszystkim kaczkę, ale także kurczaka, wołowinę i wieprzowinę. Co istotne, podawane są one w niezwykle ciekawej formie. Sama ich kolorystyka działa zachęcająco. A gdy dodamy do tego aromat, powstają propozycje, obok których trudno przejść obojętnie. Przekonaj się o tym na własne oczy!

VIT QUAY – luzowana kaczka po tonkińsku

Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników kaczki. Tym bardziej że jest ona przygotowywana z chrupiącą skórką w posypce z anyżu, cynamonu, goździków i pieprzu syczuańskiego. Do tego dochodzi jeszcze słodko-pikantny sos hoisin na bazie fermentowanej pasty sojowej, przypraw i śliwek. Masz tu zatem wiele smaków, które warto odkrywać i którymi można się zachwycić.

wietnamskie jedzenie w witaj to najlepsza szansa na poznanie kuchni

THAI BASIL BEEF – wołowina po tajsku

Choć danie w swej standardowej formie zawiera wołowinę, możesz ją zamienić na kurczaka, a nawet krewetki black tiger. Wybrany przez Ciebie produkt jest smażony wraz z selerem, tajską bazylią, czosnkiem, chili, szalotką, kolendrą i limonką. Za doznania smakowe odpowiada również sos rybny i orzechy ziemne. Jeśli lubisz połączenie charakterystycznych, doskonale wyczuwalnych smaków, jest to danie właśnie dla Ciebie.

BO XAO XA OT – różne mięsa do wyboru

Tutaj także masz możliwość wyboru głównego składnika, którym będzie kurczak, wołowina rostbef lub krewetki black tiger. Jeśli zaś chodzi o dodatki, na talerzu znajdzie się trawa cytrynowa, cebula, czosnek, papryka cubanelle, jak również dwa sosy – rybny i ostrygowy. Danie zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem – talerz jest bardzo kolorowy, co samo w sobie działa zachęcająco.

BO SOT TIEU DEN – pyszny rostbef

Pozostajemy przy rostbefie, by przedstawić go w towarzystwie czerwonej papryki, czarnego pieprzu i cebuli. Całość zostaje uzupełniana sosem sojowym i ostrygowym. Choć na pierwszy rzut oka danie może wydać się oszczędne, w rzeczywistości jest ono niezwykle ciekawe i… ostre! Jeśli więc lubisz tego typu doznania kulinarne, zaznacz tę pozycję w menu Wi-Taj.

GA NUONG SA THAI LAN – grillowane udka kurczaka

Tym razem coś dla miłośników kurczaka w grillowanej formie. Soczyste udka są bardzo chrupiące, co wynika między innymi z użycia marynaty na bazie chili, trawy cytrynowej, liści kafiru i szalotki. Całość uzupełnia autorski sos szefa kuchni. Z jednej strony jest to danie dość proste, z drugiej natomiast zachwyca smakiem i aromatem.

BUN CHA – mięsne dania letnie

A może mięsne danie azjatyckie na lato? Przedstawiamy grillowaną wieprzowinę z makaronem ryżowym, szalotką i świeżymi wietnamskimi ziołami. Jeżeli dania mięsne na grilla to dla Ciebie kwintesencja lata, możesz śmiało rezerwować u nas stolik.

BUN BO NAM BO – sałatka z wołowiną

W naszym menu nie mogło zabraknąć sałatki. Powstaje ze smażonej wołowiny, makaronu ryżowego i wietnamskich ziół. Do tego dochodzi posypka z orzechów i cebulki prażonej. Tego typu dania mięsne są w sam raz na obiad – zwłaszcza gdy zależy Ci na tym, aby nasycić się na długi czas.

BUN NEM – wieprzowina z dodatkami

Na koniec kolejna odsłona wieprzowiny. Na talerzu otrzymujesz pięć chrupiących nemów, podanych z makaronem ryżowym, ziołami wietnamskimi, a także lekkim sosem. Podobnie jak BUN CHA, jest to świetna potrawa na lato. Jest świeża, aromatyczna i pyszna.

 

Jak widać, dania mięsne tajskie i wietnamskie potrafią zaskoczyć zarówno formą podania, jak i zastosowanymi składnikami. Klienci naszej restauracji często chwalą je nie tylko za smak, ale też za kolorystykę i ciekawe połączenie aromatów. Nasze menu jest na tyle szerokie, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Nie czekaj i już teraz zarezerwuj stolik, by wypróbować dania mięsne prosto z Azji!