Wi-Taj – restauracja wietnamska i tajska

Przystawka to dobry początek obiadu, kolacji, a także wspólnej biesiady z przyjaciółmi bądź rodziną. Powinna dobrze wprowadzać w tajniki wybranej kuchni i podkreślać jej najmocniejsze strony. W restauracji Wi-Taj znajdziesz przystawki wietnamskie, które zachwycają smakiem, aromatem i kolorystyką. Nasze menu ułożyliśmy w taki sposób, aby spełniało wymagania różnych klientów – jedzących mięso, wegetarian, wegan, miłośników potraw ostrych i nieco łagodniejszych.

Pyszne przystawki wietnamskie – sprawdź nasze propozycje

W restauracji azjatyckiej możesz liczyć na dania łączące różne smaki – słodki, kwaśny, słony i pikantny. Między innymi właśnie dlatego ma ona tylu miłośników. Tutaj każdy może wybrać coś dla siebie. Podobnie jest w przypadku naszych przystawek! Przekonaj się, co znajdziesz w menu Wi-Taj i już teraz zaplanuj wizytę u nas.

Nem – wietnamskie sajgonki

Na początek coś, co polskim klientom jest już doskonale znane, a więc sajgonki. Nem, bo tak brzmi nazwa tej przystawki, zawierają farsz z makaronu sojowego, wieprzowiny, grzybów mun, cebuli, marchewki, kapusty i jajka. Całość zawinięta jest w papier ryżowy i usmażona na głębokim oleju.

nem

W naszej karcie znajdziesz także inną wersję wietnamskich sajgonek, czyli Nem Chay. Papier ryżowy zastępuje chrupiąca panierka, natomiast farsz powstaje z grzybów mun, shiitake i shimeji, makaronu sojowego, kiełków fasoli mung, marchewki i cebuli. Co ważne, Nem Chay smażone są na oleju sezamowym.

Sajgonki na przystawkę to świetny wybór – zarówno dla jednej osoby, jak i dla dwóch, jeśli zależy Ci wyłącznie na lekkim zaspokojeniu głodu przed daniem głównym.

Goi Cuon – spring rolls w różnych wersjach

Nie odchodzimy daleko, ponieważ spring rolls prezentują się bardzo podobnie do sajgonek. Dzięki nim masz okazję poczuć świeżość kuchni wietnamskiej w najlepszej odsłonie – zwłaszcza że do wszystkiego otrzymujesz pyszny sos! W naszej karcie znajdują się 3 wersje tego dania:

  • Klasyczne Goi Cuon – z farszem z marynowanej kalarepy, marchewki, wieprzowiny, boczku, kolendry, krewetek black tiger i wietnamskich ziół.
  • Goi Cuon Dau Phu – wersja wegetariańska ze smażonym tofu.
  • Goi Cuon Tom – spring rolls na ostro z dodatkiem mango.

GOI CUON

Do wyboru masz zatem przystawki wietnamskie klasyczne, wegetariańskie i wyróżniające się wyrazistym, ostrym smakiem wyselekcjonowanych wietnamskich ziół.

Tom Nuong Muoi Ot – krewetki black tiger w ostrym wydaniu

Należysz do miłośników krewetek? Jeśli tak, z pewnością zainteresuje Cię wietnamska przystawka Tom Nuong Muoi Ot, która jest jednym z najpopularniejszych reprezentantów azjatyckiego street foodu.

TOM NUONG MUOI OT

To grillowane krewetki black tiger w marynacie z chilli i liści cytryny. Serwowane są ze słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym, który wyróżnia się pikantnymi i orzeźwiającymi nutami. W połączeniu z chilli tworzy niezapomnianą kompozycję smakową.

Dau Non Chien – słodko-kwaśna przystawka wegetariańska

Tym razem propozycja dla wegetarian. Dau Non Chien to młode tofu w chrupiącej panierce smażone na głębokim oleju. Do przystawki otrzymasz również pyszny sos słodko-kwaśny i kawałki świeżego ananasa!

Dau Non Chien

Tofu świetnie łączy się z owocami, zwłaszcza gdy zestawisz go z azjatyckim sosem. Całość tworzy zestaw, który możesz zamówić dla siebie lub w trakcie kolacji we dwoje. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by była to jedna z wielu przystawek podczas imprezy firmowej!

Tom Tam Bot Tempura – krewetki w tempurze

Wracamy do krewetek black tiger, jednak tym razem podamy je nie z grilla, a w tempurze, usmażone na złocisty kolor. Tom Tam Bot Tempura Podajemy je z sosem słodko-kwaśnym, który z jednej strony podkreśla smak samych krewetek, a z drugiej dopełnia go orzeźwiającą nutą.

TOM TAM BOT TEMPURA

Nom Su Hao – wietnamska sałatka

Na koniec przystawka dla osób kochających sałatki. Nom Su Hao przygotowujemy z kalarepy i marchewki, z dodatkiem chilli i kolendry. Do tego dochodzi sos na bazie sosu rybnego, limonki i octu ryżowego. Sałatkę posypujemy orzechami ziemnymi.

sałatka z papają to must have wietnamskiego jedzenia

Mamy tu zatem do czynienia z połączeniem świeżości warzyw, z ostrą nutą chilli, jak również cytrusowo-anyżowego smaku kolendry. Sos i orzechy idealnie dopełniają danie i sprawiają, że zachęca do spróbowania innych potraw kuchni azjatyckiej.

Zainteresowały Cię powyższe przystawki wietnamskie? Odwiedź restaurację Wi-Taj w Warszawie, przy Placu Konstytucji 4. Już teraz zarezerwuj stolik, by zapewnić sobie miejsce!